Aerul condiționat crește consumul de conbustibil? Este o întrebare foarte frecventă pe care și-o pun toți cei care se urcă la volan și încep să simtă căldura care se produce. Și nu numai atunci când pleacă într-o călătorie, ci și când sunt blocați în trafic la prânz, în mijlocul verii.
Aerul condiționat consumă conbustibil?
În mod simplu, sistemul de aer condiționat funcționează trăgând aerul fierbinte din mașină și cu ajutorul unui agent de răcire îl răcește și apoi îl reintroduce în interior.
În acest proces există un compresor care necesită un pic mai mult efort de la motor pentru a-l face să funcționeze. Acest efort suplimentar contribuie la consumul mai mare de combustibil.
Atunci, răspunsul la această întrebare este clar. Utilizarea aparatul de aer condiționat contribuie la creșterea consumului de combustibil. Dar, cum se întâmplă aproape întotdeauna, nu totul este alb sau negru, există și pete gri pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a opri aerul condiționat complet.
Într-un studiu realizat de Societatea Inginerilor de Automobile din Statele Unite s-a descoperit că, în timp ce se utilizează aerul condiționat se consumă combustibil, condusul la viteze mari cu ferestrele deschise, are un impact mai sever asupra consumului de combustibil.
Acest lucru înseamnă că, dacă călătoriți și nu folosiți aer condiționat, dar deschideți ferestrele autovehiculului, veți consuma mai mult combustibil.
Ceea ce s-a descoperit în urma studiului a fost că, odată deschise ferestrele, aerul care intră în mașină generează o mare rezistență la mișcarea mașinii, motorul fiind obligat să se forțeze și, prin urmare, va consuma mai mult combustibil.
Este o situație foarte asemănătoare cu ceea ce se întâmplă atunci când săriți cu parașuta, se va încetini căderea datorită rezistenței pe care o generează aerul din calea sa. Dar același lucru se întâmplă și la viteze reduse?
În același studiu s-a ajuns la concluzia că, atunci când conducem la viteze reduse, rezistența la aer este aproape nulă, astfel încât utilizarea aerului condiționat nu ar folosi mai mult benzină decât în mod normal.
Cât combustibil consumă aerul condiționat?
În același studiu, s-a descoperit că aerul condiționat consumă cu 10% mai mult combustibil decât de obicei, însă alternativa de a deschide ferestrele afectează până la 20% eficiența combustibilului.
În testele efectuate, au fost folosite un SUV și un sedan care au circulat câteva ore în condiții diferite.
Pe lângă faptul că aerul condiționat nu afectează costul combustibilului, s-a constatat că la SUV consumul de combustibil a crescut cu 8%, în timp ce la sedan consumul a fost cu 20% mai mare.
Acest lucru înseamnă că, dacă o persoană conduce la viteze mari și cu ferestrele deschise, afectează mai mult o mașină cu un design mai aerodinamic. Experții sunt de acord că, dacă mașina circulă cu mai mult de 64 km / h, este mai bine să se folosească aerul condiționat, iar dacă viteza este mai mică, este mai bine să se deschidă ferestrele.
Sfaturi pentru utilizarea aerului condiționat
Există practici atunci când se utilizează aerul condiționat care pot îmbunătăți eficiența acestuia.
Utilizați aparatul de aer condiționat numai atunci când conduceți cu mai mult de 64 km / h.
Utilizați o temperatură potrivită, suficientă pentru a vă simți confortabil.
Aveți grijă de mașina dvs. la soare, pentru a evita supraîncălzirea și folosirea aparatului de aer condiționat
Când începeți călătoria, conduceți câteva minute cu ferestrele deschise, astfel încât aerul cald să iasă și sarcina aerului condiționat să fie mai ușoară.
Încălzirea consumă combustibil?
În primul rând, putem spune nu. Încălzirea nu consumă combustibil, ci electricitate din bateria mașinii.
Încălzirea funcționează într-un mod foarte diferit de aerul condiționat. Utilizează căldura motorului însuși pentru a încălzi aerul și apoi să-l împingă cu un ventilator în interiorul vehiculului.
Sistemul este foarte simplu și nu necesită o mulțime de energie de la baterie, astfel încât utilizarea acestuia nu afectează mult bugetul dvs.
Pe scurt, putem spune fără îndoială că, aparatul de aer condiționat consumă combustibil. Când circulați la mai mult de 64 km / h, este mai bine să folosiți aerul condiționat, dar dacă conduceți prin oraș cu mai puțin de 64 km / h, va fi mai bine să profitați de aerul înconjurător și să deschideți ferestrele.
La rândul său, încălzirea nu afectează consumul de combustibil și nici nu consumă foarte mult bateria, deci folosiți-o. Trebuie doar să oferiți mașinii dvs. o întreținere corespunzătoare pentru iarnă și să evitați defecțiunile care pot afecta funcționarea acesteia.
Ținând cont de aceste sfaturi, vizitați parcul auto online al Auto Rulate București, unde veți găsi o gamă variată de mașini second hand de înaltă calitate. Cu siguranță vă veți putea cumpăra mașina dorită.
Vă așteptăm în parcul nostru să vă oferim exact ceea ce vă doriți.